[169m - Parter] Rozdzielnia amatora z PV

Cóż ktoś musi dać przykład :melting_face:

Przedstawiam moją rozdzielnię, błędów pewnie masę, można by było to zrobić znacznie lepiej, przerabiane było już pewnie… z 5 razy (to nie koniec…) :rofl: ale jest jak jest… Pozatym ktoś, coś, jako pierwszy pokazać musi. :wink: Jest to pierwsza rozdzielnia i instalacja jaka kiedykolwiek robiłem, więc proszę o wyrozumiałość :wink:

Na początek trochę informacji:

• Rozdzielnia przygotowana dla domu parterowego o powierzchni 169m2.
  • W rozdzielni więcej boneIO niż potrzeba - często coś testuję stąd zamiast niezbędnych 2 dużych boneIO i jednego Dimmera - dodatkowy Black i Dimmer :wink:
  • Sama rozdzielnia to - Eaton BP-O-800/15-C (293314) - za mała… (trzeba było słuchać Macieja :squinting_face_with_tongue: )
  • Cały osprzęt jest jak widać od ABB
  • Wejścia przewodów na TopJobs od Wago
  • Skrętki wchodzą na LSA
  • W rozdzielni również PV - jest nim Hybryda Sofara z magazynem energii.
  • Jest trochę przekaźników 16A
  • Jest również powrót z UPSa
  • Jest też “kilka” liczników :wink:
  • Switch “Smart” od Zyxela
  • Konwerter RS485 do ETH - do falownika - tak wiem poszedłem na skróty wydając $ :stuck_out_tongue:
  1. Część AC

Generalnie starałem się dość mocno odseparować obwody. Stąd sporo RCD w domu. (widać na 2 zdjęciach poniżej) Poza klasyką na każdą fazę, Pompy ciepła ( Split, kanałówka i ta od CWU) dostały swoje. Podobnie chciałem odseparować różnicówką garaż, całe oświetlenie (podzielone na 2 różnicówki), gniazda zewnętrzne.

Hybryda oferuje tryb EPS - czyli wyjścia zasilane z magazynu w przypadku braku zasilania. Podział mam następujący:

• 1 Faza - UPS - Pod nim cała szafa teletechniczna: 2 Dell Optiplex 5070 Tiny (1 - HA i VMki do niego, 2 - Frigate, 3 Składak z backupami i innymi VM), router (micropc z pfsense), 2 Switche Zyxela (zarządzalne), 2 Switche POE (nie zarządzalne), Router Zigbee, Centralka pod rolety (niestety dałem się namówić na radiowe rolety - chyba jest to największy błąd jaki popełniłem budując dom… dzisiaj z całą pewnością oparłbym to na boneIO, ale przerobienie tego jest raczej nie do zrobienia…), Antena do internatu 5G (backupowy net) I teraz ciekawszy temat UPSem wracam do rozdzielni. I tam już zasilam wszystkie zasilacze a więc i boneIO
  • 2 Faza - Krytyczne obwody - Brama garażowa, zasilanie elektrozaczepu od drzwi, zasilanie drukarki 3d, biura, zasilanie lodówki.
  • 3 Faza - całe oświetlenie w domu.

1. boneIO

No i serce całego domu:

• boneIO Black 32x10A - (Jak widać po obudowie dość stara wersja :wink: - nie to żebym nie mógł zmienić… ale szewc w podartych butach chodzi… :wink: ) Odpowiada za wszystkie przyciski w całym domu - jak i sterowanie oświetleniem. Wykorzystany niemal w pełni. Po modbus wszystkie liczniki SDMa i Socomec.
  • boneIO ESP 32x10A - Na wejściach czujniki ruchu, kontaktrony. Na wyjściach kilka dodatkowych elementów i sterowanie przekaźnikami 16A - A tam już jakieś gniazda zewnętrzne, brama garażowa, elektrozaczep drzwi wejściowych itp. Modbus to sterowanie reku.
  • boneIO ESP Dimmer LED gen1 - Taśmy LED - korytarz, lamele w kuchni, oświetlenie sypialni. Docelowo jeszcze kilka rzeczy ale jakoś niespecjalnie mam czas… :wink:
  • boneIO Black 32x10A - Służy do testów apki, ale podłączyłem do niego po modbus klime kanałowa Fuji.
  • boneIO ESP Dimmer LED gen2 - wczesna wersja testowa, zamierzam kilka obwodów 230V wymienić na te 24 - wtedy znajdzie zastosowanie :wink:

Niskie napięcie.

Na dole rozdzielni mam sterowanie wszystkimi obwodami niskonapięciowymi. Zabezpieczałem to bezpiecznikami C2 i C4 od ABB. Mogę nimi “zdjąć” każdy zasilacz, sterownik, zasilanie przycisków itp. Dodatkowo postawiłem na ciekawy moduł który, zapewnia redundancje zasilaczy 24V, wraz z ich kontrolą (przy pomocy boneIO - chwilowo odłączyłem ze względu na pewne zmiany :wink: - Co umożliwia zasilanie sterowników, nawet podczas awarii jednego z zasilaczy.

Skrętki rozszyte starą szkołą na LSA :smiley: Gniezdniki umieszone na stalowej płycie, przykręconej do modyfikowanych, fabrycznych uchwytów.

Z racji że brakło miejsca :smiley: Pod spodem, mamy kolejną szynę z kilkoma zugami i blokami rozdzielczymi do różnicówek :wink:

GENERALNIE w środku ze względu na naprawdę ogromną ilość zmian, (macie poniżej wersje z początku 2024 (która i tak była już 3 razy przerabiana :smiley: )

panuje GIGANTYCZNY wręcz burdel :smiley: Chodzi głównie o porządek z samymi przewodami i po części opisy, czy to bezpieczników, czy samych przewodów :smiley: Planuje to ogarnąć… ale jakoś, nie mam kiedy się za to zabrać :rofl:

Super wpis, naprawdę fajna robota i dzięki że się podzieliłeś , jestem właśnie na etapie skaładania swojej i każda taka informacja jest na wagę złota :slight_smile:

Ja jestem na etapie planowania i rozrysowywania rozdzielni. Każdy taki wpis z opisami to super pomoc dla mnie. Używacie jakiegoś programu do projektowania rozdzielni? Na razie robię to na kartce papieru ale… im więcej zmian tym ciężej. Macie coś sprawdzonego?

Ja osobiście używałem do tego arkusza kalkulacyjnego, możesz spróbować tez użyć narzędzia na stronie boneIO. https://boneio.eu/pl/electrical-planner Też do podstaw da radę. Ewentualnie jeżeli w tym narzędziu czegoś brakuje - dajcie znać - może Paweł coś dopisze.