Cóż ktoś musi dać przykład ![]()
Przedstawiam moją rozdzielnię, błędów pewnie masę, można by było to zrobić znacznie lepiej, przerabiane było już pewnie… z 5 razy (to nie koniec…)
ale jest jak jest… Pozatym ktoś, coś, jako pierwszy pokazać musi.
Jest to pierwsza rozdzielnia i instalacja jaka kiedykolwiek robiłem, więc proszę o wyrozumiałość ![]()
Na początek trochę informacji:
- Rozdzielnia przygotowana dla domu parterowego o powierzchni 169m2.
- W rozdzielni więcej boneIO niż potrzeba - często coś testuję stąd zamiast niezbędnych 2 dużych boneIO i jednego Dimmera - dodatkowy Black i Dimmer

- Sama rozdzielnia to - Eaton BP-O-800/15-C (293314) - za mała… (trzeba było słuchać Macieja
) - Cały osprzęt jest jak widać od ABB
- Wejścia przewodów na TopJobs od Wago
- Skrętki wchodzą na LSA
- W rozdzielni również PV - jest nim Hybryda Sofara z magazynem energii.
- Jest trochę przekaźników 16A
- Jest również powrót z UPSa
- Jest też “kilka” liczników

- Switch “Smart” od Zyxela
- Konwerter RS485 do ETH - do falownika - tak wiem poszedłem na skróty wydając $

- Część AC
Generalnie starałem się dość mocno odseparować obwody. Stąd sporo RCD w domu. (widać na 2 zdjęciach poniżej) Poza klasyką na każdą fazę, Pompy ciepła ( Split, kanałówka i ta od CWU) dostały swoje. Podobnie chciałem odseparować różnicówką garaż, całe oświetlenie (podzielone na 2 różnicówki), gniazda zewnętrzne.
Hybryda oferuje tryb EPS - czyli wyjścia zasilane z magazynu w przypadku braku zasilania. Podział mam następujący:
- 1 Faza - UPS - Pod nim cała szafa teletechniczna: 2 Dell Optiplex 5070 Tiny (1 - HA i VMki do niego, 2 - Frigate, 3 Składak z backupami i innymi VM), router (micropc z pfsense), 2 Switche Zyxela (zarządzalne), 2 Switche POE (nie zarządzalne), Router Zigbee, Centralka pod rolety (niestety dałem się namówić na radiowe rolety - chyba jest to największy błąd jaki popełniłem budując dom… dzisiaj z całą pewnością oparłbym to na boneIO, ale przerobienie tego jest raczej nie do zrobienia…), Antena do internatu 5G (backupowy net) I teraz ciekawszy temat UPSem wracam do rozdzielni. I tam już zasilam wszystkie zasilacze a więc i boneIO
- 2 Faza - Krytyczne obwody - Brama garażowa, zasilanie elektrozaczepu od drzwi, zasilanie drukarki 3d, biura, zasilanie lodówki.
- 3 Faza - całe oświetlenie w domu.
- boneIO
No i serce całego domu:
- boneIO Black 32x10A - (Jak widać po obudowie dość stara wersja
- nie to żebym nie mógł zmienić… ale szewc w podartych butach chodzi…
) Odpowiada za wszystkie przyciski w całym domu - jak i sterowanie oświetleniem. Wykorzystany niemal w pełni. Po modbus wszystkie liczniki SDMa i Socomec. - boneIO ESP 32x10A - Na wejściach czujniki ruchu, kontaktrony. Na wyjściach kilka dodatkowych elementów i sterowanie przekaźnikami 16A - A tam już jakieś gniazda zewnętrzne, brama garażowa, elektrozaczep drzwi wejściowych itp. Modbus to sterowanie reku.
- boneIO ESP Dimmer LED gen1 - Taśmy LED - korytarz, lamele w kuchni, oświetlenie sypialni. Docelowo jeszcze kilka rzeczy ale jakoś niespecjalnie mam czas…

- boneIO Black 32x10A - Służy do testów apki, ale podłączyłem do niego po modbus klime kanałowa Fuji.
- boneIO ESP Dimmer LED gen2 - wczesna wersja testowa, zamierzam kilka obwodów 230V wymienić na te 24 - wtedy znajdzie zastosowanie

Niskie napięcie.
Na dole rozdzielni mam sterowanie wszystkimi obwodami niskonapięciowymi. Zabezpieczałem to bezpiecznikami C2 i C4 od ABB. Mogę nimi “zdjąć” każdy zasilacz, sterownik, zasilanie przycisków itp. Dodatkowo postawiłem na ciekawy moduł który, zapewnia redundancje zasilaczy 24V, wraz z ich kontrolą (przy pomocy boneIO - chwilowo odłączyłem ze względu na pewne zmiany
- Co umożliwia zasilanie sterowników, nawet podczas awarii jednego z zasilaczy.
Skrętki rozszyte starą szkołą na LSA
Gniezdniki umieszone na stalowej płycie, przykręconej do modyfikowanych, fabrycznych uchwytów.
Z racji że brakło miejsca
Pod spodem, mamy kolejną szynę z kilkoma zugami i blokami rozdzielczymi do różnicówek ![]()
GENERALNIE w środku ze względu na naprawdę ogromną ilość zmian, (macie poniżej wersje z początku 2024 (która i tak była już 3 razy przerabiana
)
panuje GIGANTYCZNY wręcz burdel
Chodzi głównie o porządek z samymi przewodami i po części opisy, czy to bezpieczników, czy samych przewodów
Planuje to ogarnąć… ale jakoś, nie mam kiedy się za to zabrać ![]()