Konfiguracja licznika F&F LE-03MW CT Modbus RTU

Cześć,

potrzebuje pomocy z konfiguracją modbus, aby odczytywać dane z licznika LE-03MW CT oraz LE-03MW

Zgodnie z informacjami z instrukcji licznika:

port RS-485
protokół komunikacyjny Modbus RTU
prędkość transmisji 1200, 2400, 4800, 9600 bps
parzystość EVEN
bity stopu 1

dodatkowo jest podana cała lista rejestrów z funkcja, typami danych etc.

W pliku config.yaml dla blacka ustawiłem

modbus:
  uart: uart1
  partity: E

po probie wyszukiwania urzadzeń po modbus zgodnie z informacjami na stronie Modbus_helper

boneio modbus --baudrate 9600 --uart uart1 search --register-address 1 --register-type holding

dostaje w konsoli same bledy i na koniec

2025-04-03 08:36:36 ERROR (MainThread) [boneio.modbus.client] Modbus Error: [Input/Output] Modbus Error: [Invalid Message] No response received, expected at least 2 bytes (0 received)
2025-04-03 08:36:36 INFO (MainThread) [boneio.modbus.modbuscli] No devices found.
2025-04-03 08:36:36 INFO (MainThread) [boneio.bonecli] Exiting with exit code 0

czy ktoś konfigurował może ten licznik i jest w stanie mi pomóc z odczytem danych lub wie jak sie zabrać za ten temat?

pozdrawiam
Darek

cześć, ustaw w komendzie parity takie jak chcesz. domyślnie jest N.

Witaj,

Jeżeli chcesz odczytać konkretny rejestr z konkretnego urządzenia - a tak jest :wink: użyj polecenia GET, poniżej masz przykład:

boneio modbus --address "Twój adres licznika" --baudrate 9600 --uart uart4 -dd get --register-address 1 --register-type holding --value-type "Twój walue type"

Hej Pawel,

niestety ale nie pomogło, z licznikiem jetem w stanie się komunikować przez konwerter RS-USB podpięty do laptopa

2025-04-03 09:22:28 ERROR (MainThread) [boneio.modbus.client] Modbus Error: [Input/Output] Modbus Error: [Invalid Message] No response received, expected at least 2 bytes (0 received)

w moim przypadku to będzie

boneio modbus --address 1 --baudrate 9600 --uart uart1 --parity E -dd get --register-address 0 --register-type holding --value-type U_DWORD

jako że, chce odczytać numer seryjny
Resjestr Dec 0
Typ U32 (U32 – 32-bitowa liczba bez znaku) dlatego zakładam U_DWORD

2025-04-03 09:30:00 ERROR (MainThread) [boneio.modbus.client] Modbus Error: [Input/Output] Modbus Error: [Invalid Message] No response received, expected at least 2 bytes (0 received)
2025-04-03 09:30:00 ERROR (MainThread) [boneio.modbus.modbuscli] No returned value.
2025-04-03 09:30:00 ERROR (MainThread) [boneio.bonecli] Exiting with exit code 1

@pawel, czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy MODBUS działa poprawnie w moim egzemplarzu żeby zacząć wykluczać problemy z komunikacją?

którą masz wersję hardware?

Mam plytke input 0.5, output 24x16A

Pawel, czy masz jakiś pomysł jak sprawdzić czy poprawnie działa modbus? żeby zacząć wykluczać co jest nie tak?

hej, napisz najlepiej na office@boneio.eu i sprawdzimy go czy wszystko ok.

@new_one napisz do mnie na discord prawdopodobnie bede musiał zobaczyć u siebie co się dzieje z tym modbus