Podłączenie kontraktowi do włączania światła

Jak wpiąć kontrakton pod Boneio- włącz światło jak są otwarte drzwi i jak to zaprogramować.
Taki start na forum dla laika który nie ma o tym zbyt wiele pojecia ale posiada dwa takie urzedzenia i chce mieć fajny :house::sweat_smile:.
Jak już się tego wszystkiego nauczę to też chętnie Was wespre bo uważam że to świetny projekt.:+1::flexed_biceps:

Generalnie wpiecie jest bardzo proste, jeden przewód kontaktronu pod vdd, drugi pod input.

Pytanie czy chcesz to zrobic w HA? Chcesz aby reagowalo na zmiane stanu czy jedynie na otwarcie?

Chcę żeby to działało bez względu na HA. Drzwi się otwierają jest światełko, drzwi się zamykają gaśnie światło.

cześć,
tu masz przykład dla wejścia boneIO:

- platform: gpio
  name: 'IN_02'
  id: in_02
  pin:
    pcf8574: pcf_inputs_1to14
    number: 1
    mode:
      input: true
    inverted: true
  on_press:
    then:
      - light.turn_off: light_01
  on_release:
    then:
      - light.turn_on: light_01

Co jak wejdziesz do pomieszczenia i zamkniesz za sobą drzwi ? Zgaśnie ci światło, nie lepiej dać jakąś zwłokę czasowa np. 5min po zamknięciu drzwi ma zgasić światło ? Jeżeli to spiżarnia to bym tak zrobił, jeżeli WC to potrzebna jest czujka obecności do podtrzymania stanu światła na ON jak jesteś w pomieszczeniu.

Nagrałem na podobny temat film kiedyś. Ja używam kontaktronów w dwojaki sposób - w pomieszczeniach typu garderoby mam zrobione tak, że jak drzwi otwarte to zapal, jak zamknięte to zgaś. W kibelkach z kolei mam inaczej: otwarcie drzwi zapala światło gdy jest ono zgaszone, a gdy jest zapalone to je gasi. Czyli gdy otwierasz drzwi aby wejść światło jest zgaszone, więc się zapala. Gdy jesteś w środku i światło się świeci to otwierając drzwi je gasisz. Tutaj masz to dokładniej wyjaśnione: https://youtu.be/5nnr8AgXreE