Cześć,
chciałbym zacząć wątek od którego wiele osób ucieka decydując się na Smart Home, czyli fizyczne łączniki naścienne. Wybierając boneIo lub inny sterownik najpewniej będziemy korzystali z jakichś łączników zwiernych.
Jakie są wasze doświadczenia?
Z czego wy korzystacie, co działa i się sprawdza?
Na discordzie najczęściej pojawia się wątek serii Simon 54 lub 55. Znacie jakieś ciekawe alternatywy?
Na naszym rynku nie widzę zbyt wielu ofert, natomiast na AliExpress jest tego sporo do wyboru.
Czy takie rozwiązania zadziałają?
Co z podświetlaniem? Czy zasilenie go z vdd przez skrętkę wystarczy?
Ciężko mi będzie coś zaproponować ze względu że sam posiadam Simona 54 Ja generalnie po chodziłem po kilku sklepach i sobie “poklikałem” i wybrałem coś co mi najbardziej leży. Myślałem o szklanych ale mega zniechęciło mnie brudzeni się tych przełączników… Najlepiej takie oświetlenie puścić bezpośrednio z zasilacza a nie z VDD boneIO.
Jako wieloletni posiadacz włączników dotykowych Sonoff mogę powiedzieć, że mnie szklana powierzchnia ostatecznie do gustu nie przypadła. Oczywiście przez kilka miesięcy był efekt czegoś nowego, ale później okazało się, że brakuje tego fizycznego feedbacku wykonania akcji A powierzchnia i tak wiecznie wypalcowana, więc nie daj losie słońce zaświeci pod kątem
Do samych włączników nic nie mam; były już super z fabryki, a po przesiadce na ESPHome to już w ogóle mega stabilnie działają w nich te esp8285.
Z w/w powodu braku feedbacku (akurat chatę kończymy) wszędzie dajemy Simon 55, bo najzwyczajniej podoba nam się prosta forma + czarny mat kolor Ciekawym rozwiązaniem są te pierdółki do dokupienia typu podstawka na telefon czy wieszak na klucze, ale to takie kawałeczki plastiku, można samemu na drukarce ogarnąć bardziej pod siebie.
Jestem podobnego zdania - te szklane ładnie wyglądają na targach, ale w użytkowaniu znacznie wygodniejszy jest taki co klika, bo można go wcisnąć nawet łokciem, jak idziesz z herbatą
Podrzucicie jakiś schemat jak taki włącznik podłączyć? np roletowy podwojny?
Z tego co rozumiem to skrętka by starczyła?
1 przewód masa
2 przewód vcc (wpinamy w vcc inputow boneio)
3-6 przewody sygnałowe i wpinamy do boneio w miejsce input
Tak jak ktoś już wspomniał, czy są jakieś z lekkim podświetleniem? Wtedy rozumiem że skrętka nie wystarczy.
Zapraszam na www.dotykowy.eu mam przyciski z wyjsciem masa lub plus ew. Przekaźnikowe przetestowane dzialaja juz po 15lat, robimy tylko pod zamówienie.